نحوه­ی کلاهبرداری با کپی سند، چگونه است؟

کلاهبرداری با کپی سند، اصل سند و یا جعل سند، از روش­های کلاهبرداری پرکاربرد در ایران هستند. این نوع کلاهبرداری، جرم تلقی شده است و کلاهبردار مطابق قانون مجازات می­شود. کلاهبرداری با جعل سند، در اصل تهیه یک نوشته یا اعتبار عادی یا اعتبار رسمی می­باشد که به منظور فریب اشخاص، مورد استفاده قرار می­گیرد. کلاهبرداری با عکس سند خانه، اصل سند یا جعل سند، بدون اجازه از مالک صورت می­گیرد. کلاهبرداری با کپی سند که برابر اصل سند می­باشد، فوق­العاده زیاد شده است و این روزها شاهد سوءاستفاده از سند تک برگی و کپی آن هستیم. ایجاد تغییر در سند اعم از تغییر دادن، خراشیدن و اثبات تاخیر سند، همگی از جمله ترفندهایی است که کلاهبردار از آن، استفاده می­کند. البته، ناگفته نماند که این ترفندها و فعالیت­ها فقط توسط کلاهبرداران حرفه­ای مدیریت می­شود.

کلاهبرداری با کپی سند فقط شامل سند ملک و خانه نمی­شود، بلکه شامل اسناد هویتی، مدارک تحصیلی، گذرنامه، شناسنامه، گواهی­نامه و حتی اسناد مالیاتی هم می­شود. جعل سند و سوءاستفاده از آن، عواقب بعدی را به همراه دارد و صدمات مالی زیادی را به افراد وارد می­کند. از این رو، مجازات کلاهبرداری با سند به شیوه­های مختلف، سنگین است. در اکثر اعمال تروریستی، خاطی از جعل سند استفاده می­کند تا بتواند بدون شناسایی شدن، امور خود را به پایان برساند. مجازات افراد تروریست که از جعل سند استفاده می­کنند، اعدام است. برای سایر افراد کلاهبردار، چندین سال زندان در نظر گرفته شده است.

توضیح روش­های کلاهبرداری با کپی سند

1- سوءاستفاده از کپی برابر اصل سند: تنها اسناد ثبت شده در اداره ثبت اسناد و املاک کشور هستند که دارای ارزش و اعتبار رسمی می­باشند. از این رو، کلاهبرداری با کپی سند که به گفته­ی کلاهبردار، برابر اصل سند می­باشد، با فریب دادن شخص، همراه است. جاعلان اسناد که کپی برابر اصل سند را تولید می­کنند، مدعی ارزشمند بودن کپی سند هستند و برای فریب شخص، مدعی می­شوند که ارزش کپی سند برابر خود سند است. کلاهبرداری با کپی سند را می­توان در فروش اطلاعات مشتریان، جعل هویت، سوءاستفاده در فعالیت­های اقتصادی اعم از افتتاح حساب، مشاهده کرد.

 

کلاهبرداری با کپی سند
کلاهبرداری با کپی سند

 

2- فروش ملک: کلاهبرداری با کپی سند در زمینه­ی فروش ملک هم مشاهده شده است. از این رو، کلاهبردار با کپی سند، ملک مشخص را به چند نفر می­فروشد. مطابق ماده­ی 117 قانون ثبت اسناد و املاک کشور، کلاهبردار به علت فروش و معامله یک ملک به چند نفر، به چندین سال حبس محکوم می­شود.

3- تصاحب پلاک ثبتی: یکی از زمینه­های کلاهبرداری با کپی سند، اقدام کلاهبردار به جعل مبایعه­نامه می­باشد. مراتب کلاهبرداری جهت تصاحب پلاک ثبتی بالاتر از سایر کلاهبرداری­ها است. کلاهبردار از مبایعه­نامه جعلی جهت انتقال پلاک ثبتی از فردی به فرد دیگر استفاده می­کند. این نوع کلاهبرداری همراه با جعل سند و امضای طرفین می­باشد.

4- جعل هویت: کلاهبرداری با کپی سند، همراه با جعل هویت می­باشد. اسناد شناسایی و هویتی در معرض خطر هستند و افراد می­بایست از مدارک شناسایی خود، به خوبی مراقبت کنند. کلاهبرداری و جعل هویت برای افتتاح حساب در صرافی­های ارز دیجیتال داخلی و خارجی، ثبت نام و دریافت دامنه­های اینترنتی، فعالیت در وب سایت­های خدماتی آنلاین و حتی خرید سیم کارت اعتباری و ارسال پیامک­های غیرقانونی، از جمله مواردی می­باشند که توسط کلاهبردار صورت می­گیرد.

نحوه­ی سوءاستفاده از عکس سند ملک

سند ملکی می­بایست به درستی توسط مالک، محافظت شود. قابل توجه مالکان عزیز، از انتشار هر گونه عکس و کپی از سند ملکی خود، بپرهیزید. گاها افراد، سند ملکی خود را طی اتفاقی، گم می­کنند، در این صورت، می­بایست سریعا اقدام به اخذ سند المثنی کنند. برای دریافت سند المثنی، مالک می­بایست درخواست­نامه­ای را پر کند و به اداره ثبت اسناد و املاک کشور، ارائه کند. سندی که گم شده، زمینه­ی کلاهبرداری و سوءاستفاده را برای کلاهبردار و سوءاستفاده­گر فراهم می­کند. زمانی که مالک اعلام می­کند که سند ملکی خود را گم کرده است، مسیر سوءاستفاده بر کلاهبردار بسته می­شود. سند ملکی صوری توسط کلاهبردار، به عنوان ضمانت­نامه مورد استفاده قرار می­گیرد. برای مثال، کلاهبردار از سند ملکی صوری برای دریافت تسهیلات در بانک­ها، استفاده می­کند و از آن به عنوان ضمانت­نامه بهره­مند می­شود.

 

کلاهبرداری با کپی اسناد
کلاهبرداری با کپی اسناد

 

سوءاستفاده از عکس سند ملک، محدود به این مورد نمی­شود. بلکه ممکن است کلاهبردار پس از اتمام بازپرداخت تسهیلات بانک اول، از سند مذکور برای دریافت تسهیلات دیگر هم استفاده کند. سوءاستفاده از سند تک برگی هم جدیدا باب شده است و کلاهبرداران بر اساس آن، ادعاهایی دارند و افراد را فریب می­دهند. کلاهبرداری از سند گم شده و ادعای جعل بر اساس کپی سند عادی، به راحتی توسط افراد حرفه­ای صورت می­گیرد. از این جهت، توصیه می­شود اگر سند خود را گم کردید، با مراجع مورد نظر تماس بگیرید. قاعدتا پیشگیری بهتر از درمان است، اطلاع دادن به مراجع و سازمان ذی ربط، بهتر از شکایت کردن و رفتن به دادگاه و دادگاه­بازی می­باشد.

آیا فروش ملک با کپی سند، ممکن است؟

فروش خانه با کپی سند و حتی با جعل آن، ممکن است. بسیاری از کلاهبرداران از این طریق اقدام به ربودن مال غیر می­کنند. کلاهبردار سند را کپی کرده یا آن را جعل می­کند و سپس اقدام به فروش آن ملک می­کند. تمام این اقدامات، تقلب و جعل به شمار می­آیند. در هنگام خرید ملک، می­بایست حواس جمع برخورد کنید و فریب نخورید. از این رو، می­بایست در چنین شرایط برای جلوگیری از فریب خوردن، از فروشنده تقاضای استعلام ثبتی نمایید و قبل از معامله آن را بررسی کنید. مورد بعدی این که حتما به سامانه ثبت اسناد رسمی کشور مراجعه کنید. اصل سند، کپی سند، تصویری از سند و یا جعل سندی که در دست دارید، دارای شناسه می­باشد. شناسه را در سامانه ثبت اسناد رسمی کشور، وارد کنید و اطلاعات ثبت شده در سامانه را مشاهده نمایید.

 

کلاهبرداری با عکس سند خانه
کلاهبرداری با عکس سند خانه

 

از این رو، می­توانید اطلاعات کامل سند را بررسی کنید. در مسئله فروش خانه با کپی سند، طی کردن این مراحل الزامی است. در پروسه­ی انتقال سند به شخص دیگر، گاها از کپی برابر اصل سند، استفاده می­شود. تحت این شرایط ممکن است خریدار و بنگاهی، فریب بخورند. هر گونه کپی و رونوشتی که از اسناد رسمی تهیه می­شود بایستی توسط مراجع ذی ربط، تایید و مهر شوند تا ارزش و اعتبار پیدا کنند. ماده­ی 1284 قانون مدنی کشور درباره­ی سند رسمی می­گوید. مطابق ماده­ی 1284، سند رسمی، نوشته­ای است که در جایگاه دعوا بتوان به آن استناد کرد. اصلی­ترین و اساسی­ترین رکن سند رسمی، مکتوب بودن آن می­باشد. اسناد رسمی می­بایست در نظر مامور رسمی و در چهارچوب قانون، تنظیم شود. ارگانی که وظیفه­ی ثبت اسناد رسمی را بر عهده دارد، اداره ثبت اسناد و املاک کشور و دفاتر اسناد رسمی می­باشد.

اسناد عادی یا اسناد رسمی

اسناد عادی در مقابل اسناد رسمی قرار دارند. برای کلاهبرداری با عکس سند خانه، مهم نیست سند عادی است یا رسمی. پیش­تر اشاره کردیم که اسناد رسمی می­بایست در حضور مامور رسمی دولت و در چهارچوب قانون کشور، انجام شود. اسناد رسمی توسط طرفین قرارداد، به امضا می­رسد و می­بایست امضای دو طرف را داشته باشد. در حالی که اسناد عادی این گونه نیستند، اسناد عادی توسط دو طرف قرارداد، نگارش می­شوند و به امضا می­رسند. قاعدتا اعتبار و دوام اسناد رسمی بالاتر از اسناد عادی می­باشد. سند رسمی می­بایست توسط مامور رسمی تنظیم شود که مامور رسمی دولت، ممکن است کارمند اداره ثبت اسناد و املاک رسمی کشور باشد یا مالک دفتر اسناد رسمی باشد. مامور رسمی دولت، می­بایست صلاحیت تنظیم سند را دارا باشد.

پیش­تر اشاره کردیم که کلاهبرداری با عکس سند خانه، هم سندهای رسمی و هم سندهای عادی را تحت تاثیر قرار داده است. در سند رسمی، بندها با رعایت قانون تنظیم و قید شده­اند. سند عادی فاقد حداقل یکی از شروط ذکر شده می­باشد. سندهای رسمی معتبر هستند ولی این جمله به معنای عدم اعتبار اسناد عادی نمی­باشد. در ضمن، توجه کنید که کپی سند، هیچ گونه ارزش قانونی ندارد.

 

فروش خانه با کپی سند
فروش خانه با کپی سند

 

جلوگیری از جعل اسناد رسمی و اسناد عادی به چه نحوی می­باشد؟

کلاهبرداری با عکس سند خانه، ممکن است توسط افراد عادی و حتی صاحب مقام هم صورت گیرد. جعل سند توسط افراد عادی و صاحبان مقام را می­توان در پرونده­ای با شماره دادنامه 9209970220400909 مشاهده کرد. در پرونده­ی فوق، شاهد آن هستیم که جاعل سند، متاسفانه از مامورین نیروی انتظامی می­باشد. از این رو، می­بایست مصادیق سوءاستفاده از کپی برابر اصل سند توسط مامور رسمی دولت، مورد بررسی قرار گیرد. یکی از راه­های جلوگیری از جعل اسناد رسمی و اسناد عادی و تشخیص سوءاستفاده از کپی برابر اصل سند، می­بایست از سند استعلام کرد. استعلام اسناد رسمی به مراتب راحت­تر از اسناد عادی می­باشد. برای استعلام اسناد عادی هم می­توانید به شهرداری منطقه و یا اداره ثبت اسناد و املاک کشور مراجعه کنید و از پلاک ثبتی مورد نظر خودتان، استعلام بگیرید.

از طرفی برای اثبات کلاهبرداری با عکس سند خانه و کپی سند، می­بایست مالباخته شکایتی را مبنی بر اثبات جعلی بودن سند، مطرح کند. در این صورت ادله وی مبنی بر جعلی بودن سند، مورد بررسی قرار می­گیرند. کارشناسان مراجع قضایی از طریق خط­نگاری و بررسی سند، سند را مورد بررسی قرار می­دهند و جعلی یا اصلی بودن آن را مشخص می­کنند. روش دیگر تشخیص اصالت سند رسمی و عادی، تطبیق مفاد سند با اسناد دیگر می­باشد.

2.2 5 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها